И преди сме писали за ползите от онлайн обучение (статията можете да прочетете тук: https://ralisclassroom.com/%d0%be%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%bd-%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b8/ ) – използвате времето си най-ефикасно, а получавате високотехнологично решение на обучителния процес, ръководено от квалифициран преподавател. Когато говорим за онлайн обучение, нямаме предвид самоподготовка и безкрайно търсене на ресурси или гледане на видеоклипове, въпреки че това също е вариант на учене, при който вие сами определяте темпото на усвояване на материал.

Онлайн обучението е систематично, с достъп до хиляди ресурси, но и осигуряващо виртуална среда, в която ученик и преподавател успешно осъществяват двустранен процес на обмяна на информация. За съжаление, както пролича и по време на неочакваната криза с коронавируса, българското образование все още е далече от интегриране на синхронни методи за преподаване онлайн.

Въпреки това и родители, и деца могат лесно да допълнят своите самостоятелни занимания с помощта на идеите, които сме събрали в този пост. Понеже нашата основна дейност е в осигуряването на обучение по английски език и подготовка за матури и НВО по БЕЛ, ресурсите и материалите, които ще споделим са насочени към тези две дисциплини.

Онлайн обучение по английски

Ние сме на мнение, че най-качественото и продуктивно онлайн обучение е с преподавател във виртуална класна стая, но дори и да се обучавате по този начин, има още много ресурси, които можете да използвате, за да се усъвършенствате. Един от добрите начини да подобрите уменията си за разбиране на чужд език е чрез слушане. Подкастите и аудиокнигите са чудесен начин да овладеете и добро произношение. Не се бавете, а изтеглете четиво по ваш вкус от тук: http://www.openculture.com/freeaudiobooks

Четенето също е чудесна идея, когато искате да позапълните речниковия си запас. Но освен, че ще научите нови думи и фрази, четейки вие попивате и структурата на самия език, правилната подредба на частите на изречението, което развива у вас усет за езика. Книги на английски можете да намерите тук:

https://english-e-reader.net/

Искате да упражнявате граматиката? Няма проблем! Интернет е безкраен източник на разнообразие от материали. Естествено преподавател най-добре би могъл да ви насочи какво е удачно да правите като упражнения за вашето ниво и възраст, но все пак можете да си създадете профил в сайта на гиганта Oxford, където повечето от учебните им системи имат Students’ site – място, където да намерите упражнения и допълнителни материали.

Онлайн обучение по български език и литература

Ресурсите за обучение по БЕЛ онлайн са значително по-оскъдни от тези за чуждите езици. Това, което ние стартирахме като проект, е блог с материали по литература за 7 и 12 клас. Можете да видите материалите тук:

https://literaturatazamaturata.blogspot.com/

Ако се затруднявате с граматиката на български език, разучете и сайта https://kaksepishe.com/ . Ще намерите отговори на много от въпросите, които традиционно са трудни за кандидат-студентите и кандидат-гимназистите.

Онлайн обучението е възможно, лесно, различно. Ако подходим към него с нужното желание и жажда за знания, то може да бъде изключително полезно. Да не говорим, че наред с обучението по език или литература, се развиват и други компетенции на обучаваните – боравене с различни видове материали, виртуално общуване и други.