Какво трябва да знаем?

Ако сте намислили да кандидатствате в чуждестранен университет (особено в САЩ), значи знаете, че само отлични академични резултати не са достатъчни. Колкото и добре да се представяте в училище, трябва да удостоверите знанията си по английски със сертификат (IELTS, TOEFL, CAE – в зависимост от институцията и избраната специалност). За да блеснете пред останалите кандидати обаче е необходимо да уплътните резюмето си с извън класни дейности. Повечето университети в топ 50 на световната класация в образованието изискват от своите бъдещи студенти да са потенциални лидери, хора със силно изразени заложби и доказателство за качества като упоритост и отдаденост. Затова е важно да „уплътните“ резултатите си в училище с извънкласни дейности. Сред тях можете да наредите и спорт или друга активност, която да покаже, че тренировките и отделеното време за подготовка ви правят организиран и целеустремен човек.

Доброволчество

         Едно от нещата, които се ценят много от американските вузове, са инициативи, които са обществено полезни и които дават представа за вашите аспирации и наклонности. Например, бихте могли да участвате в благотворителни кампании, да членувате в неправителствени организации с мисия и т.н. За да се превърнете в доброволци, моят съвет е да се регистрирате в сайта TimeHeroes.org и да потърсите кауза, която отговаря на вашия профил. 

Творчество

         Ако желаете да представите най-добре вашата гледна точка към проблем или кауза, защо не започнете блог или влог, който обаче да поддържате с постоянство? Ангажираността на новото поколение с глобални въпроси и желанието гласът им да бъде чут, когато е представен уникално и по отличаващ се начин, е важен критерий за успешното кандидатстване в САЩ.

Стаж

         Потърсете си стаж. Трудолюбието и желанието да добиете професионален опит, ще ви спечели много положителни точки. В интернет можете да намерите информация за предлаганите стажове и кариерни възможности за ученици. Добра идея е да следите актуалната информация за стажове в сайта на Karieri.bg.

         Най-хубавото е, че и да не успеете да спечелите стипендия за страната на неограничените възможности и не ви приемат, вие ще сте изградили впечатляващо CV, което ще ви отвори много врати и на родна земя.

Как ще ви помогнем ние?

Ние от Класната стая на Ралица можем да ви помогнем с подготовката за избран от вас сертификатен изпит. Както и с добри съвети и подкрепа. Имайте предвид, че кандидатстването е дълъг и труден процес, който преминава през различни етапи. Не подценявайте времето, което ви е необходимо да се подготвите за сертификат по английски език. Отделете си поне една година време за подготовка, явяване и получаване на съответния сертификат.

Успех!

         За съвети и консултации при подготовката за сертификати, не се колебайте да се свържете с нас!

https://www.facebook.com/Ralisclassroom/