Английски за интервю – най-често задаваните въпроси

Английски за интервю – най-често задаваните въпроси

Пандемията, предизвикана от ковид-19, остави много хора без работа. В ситуация на икономическа нестабилност и свиване на някои сектори, умението да се справяме с интервюта за работа добре, е задължително. Много хора, макар и да са използвали английски език под някаква форма в досегашната си работа или да са завършили курсове, изпитват затруднения и откровени притеснения да се явят на интервю за работа, което ще се провежда на английски. Ключът е в подготовката. Ако успеете да се подготвите добре преди предстоящото изпитание, ще излъчвате така необходимата ви увереност. Как да стане това?

Английски за интервю – стратегии
Едно интервю за работа в 90% от същината си се състои от предвидими въпроси, които можете да подготвите предварително. Дори и да нямате познат във фирмата, в която кандидатствате, който да ви каже какво се пита на интервюто, не унивайте – има множество статии на английски и български, които събират най-често задаваните въпроси на едно интервю за работа на английски. Когато си направите примерен списък с въпроси, ще можете да поработите и върху отговорите им. Ако се упражнявате всекидневно, скоро ще отговаряте с лекота. Има някои стратегии за придобиване на увереност, които можете да използвате, за да се подготвите за предстоящото ви интервю на английски. Първо, говорете пред огледалото – така не само ще упражнявате езика, който ви е необходим, но и ще добиете представа за езика на тялото. Не забравяйте, че трябва да изглеждате уверени! Второ, запишете се, докато говорите, така ще можете да се „изслушвате“ по всяко време и да промените едно или друго, което не ви допада. Но по-важното е, че ще чуете себе си да се справя със задачата, която ви притеснява – така ще добиете необходимото ви самочувствие.

Английски за интервю – въпросите
Много често в началото на интервю се сблъскваме с въпроса: ‘Tell us about yourself’ (разкажете ни за себе си). И макар, че ние познаваме себе си най-добре, този въпрос ни обърква. Запомнете, вие вече сте предоставили СV и/или мотивационно писмо – затова не повтаряйте информацията там. Говорете за задълженията, които сте имали на предишни позиции и как те са релевантни към настоящата.

Често на интервю за работа на английски, наред с въпроса за нашите силни страни, водещите интервюто искат да знаят и ‘what are your weaknesses’ (какви са вашите слабости/слаби страни). Номерът тук е да превърнете слабостите си в силни страни. Можете да кажете, че понякога работите по-бавно от други, но това е защото проверявате три-четири пъти дали всичко е наред.

Един от най-трудните въпроси, които ви задават на интервю е: ‘where do you see yourself in 5 years’ (как виждате себе си след 5 години). Най-безопасните отговори са: виждам себе си на по-висока позиция или с репутация на добър работник в своята сфера.

Не пренебрегвайте въпроса: ‘Do you have any questions for us’ (имате ли въпроси към нас). Разбира се, че имате! Това е вашата възможност да разберете повече за позицията и да видите дали тя е наистина подходяща за вас. Можете например да попитате как минава един типичен ден на предлаганата позиция.

Още полезни съвети
Ако ви трябва още помощ, можете да прегледате и това видео:

Ние от Класната стая на Ралица също можем да ви помогнем да се справите с интервюто на английски. Можете да ни попитате как на тел: 0889163560 или като ни пишете на ralisclassroom.com, www.facebook.com/ralisclassroom