Често използвани фрази в английски език

Често използвани фрази в английски език

Изкуството за водене на разговор включва и умелото боравене с регистри, което означава, че трябва да можем да умеем да подбираме словата си според темата на разговор и нашите събеседници. В английски език, както и в повечето езици, разговорният стил предполага свобода на изразяване, която черпи от най-колоритните фрази и изрази, изграждащи лексикалния фонд на езика. Безброй фрази в английски се употребяват всекидневно, обхващайки разнородни теми и ситуации. Нека разгледаме някои от тях, които са „must-know“ (задължителни).

Фрази в английски за времето: It’s pouring (with rain)

забавни фрази в английски език

Разбира се, когато говорим за добрия стар английски, не можем да не започнем с най-обсъжданата тема – времето. Въпросът е особено актуален днес, когато на Острова бушуват урагани, а и Brexit всява лошо време в политиката на Обединеното кралство. Една от причините, поради която фразите в английски, касаещи времето, са толкова много и разнообразни, е, че времето наистина се променя по няколко пъти на ден, особено през пролетта. Както гласи клишето, в „Англия вали“, затова и много често се казва – It’s pouring outside. За да бъдете обаче наистина интересни, използвайте фразата it’s raining cats and dogs. Тя означава, че вали силно, а етимологията на израза е обвита в мистерия (за повече инфо: https://english.stackexchange.com/questions/14273/the-etymology-of-the-phrase-its-raining-cats-and-dogs).

Фрази в английски за футбол: Back with a bang

Английската футболна лига е една от най-добрите в света и това е видимо всеки път, когато предстои сблъсък на някой от английските терени. Стотици хиляди запалянковци се стичат, за да подкрепят своите отбори. Атмосферата е наелектризираща не само на стадиона, но и в пъбовете, където всеки обрат в играта се коментира от запалянковците. Фразите в английски, свързани със спорт и в частност с футбол, конкурират тези за времето. Ако и вие искате да се включите в разговорите, можете да използвате back with a bang, което означава, че играч или отбор се е завърнал в играта с впечатляващо представяне. Фразата може да се използва и в шоубизнеса.

Вестникарски фрази: To see red

Таблоидите са запазена марка за Острова. Езикът в тях е толкова богат и нюансиран, че спокойно можем да кажем, че владеем английски, ако четем с лекота клюките в тях. Те са и чудесен източник на фрази, когато искаме да усъвършенстваме езиковите си познания. Често заглавията им търсят възможно най-кратки и сензационни глаголи, за да грабнат вниманието на читателя. Например фразата – to see red – означава „да се ядосам/разгневя“. Във вестниците тя често се появява, когато се описва реакцията на някоя знаменитост. Но вие може да я използвате, за да опишете чувствата си във всеки един момент от ежедневието.