Какво да четем на английски?

Какво да четем на английски?

Четенето освен, че е приятно, е и образователно.
Независимо дали сте любители читатели или не, години практика в чуоджезиковото обучение са убедили специалистите, че това е един от най-ефикасните методи за усвояване на нови думи. Затова в следващите редове ще намерите информация за това какво да четете, за да подобрите английския си.

1. За прохождащи в четенето на английски език:
Може да не ви е точно по вкуса, но четенето на чужд език е изключително полезно при усвояването на нова лексика, а и граматични структури. Нямате време? Да, но не е задължително да прочетете събраните съчинения на Дикенс на английски език. Затова незвисимо какво е настоящото владеене на езика, ще ви предложа няколко идеи за лятно четиво, с които да подобрите уменията си.

Четете адаптирани книги. Върху тях е означено за кое ниво по европейска езикова рамка са предназначени. Съобразявайки се с това, ще можете да изберете четиво по ваш вкус. Аз винаги препоръчвам следните книги на английски език:

· The Secret Garden

· Treasure Island

· The Hound of the Baskervilles

И още много други, които можете да откриете из интернет.

2. За средно напреднали:
Вече сте усвоили основния речников запас, с който боравите в ежедневието. Време ви е да надградите. За целта, когато избирате адаптирана книга (В1), прочетете описанието на историята и вижте с какъв запас от думи борави съответната книга. Около 1200 ще ви свършат работа. Добра идея е и към изданието да има упражнения. А още по-добре би било, ако има и аудио, за да слушате и четете едновременно. А ето и безплатни предложения за адаптирани книги на английски език: http://english-e-books.net/intermediate/

3. За напреднали:

Освен да четете книги, вие може да си позволите и да четете статии из интернет или периодика. Обикновено „вестникарския език” е чудесно упражнение за усвояване на нови думи, фрази и структури, понеже често за заглавията на статиите има ограничено място и журналистите избират най-икономичния начин да изразят това, което искат да кажат. Четете The Guardian, The Times или каквото си пожелаете. Те са достъпни онлайн.

Ето ви още една срахотна идея: слушайте аудио книги. Или още по-добре – радио пиесите на ВВС. Те имат страхотни неща: https://www.bbc.co.uk/programmes/b04xxp0g/episodes/player

Успех!