Нови думи – как да ги научим?

Нови думи – как да ги научим?

Да говорите английски не е трудно. Започнете да учите сега!

И вие ли се чудите как да учите нови думи на чужд език? Тогава четете нататък:


Факт: всеки човек възприема нова информация по различен начин. Въз основа на това чуждоезиковото обучение разделя учащите на няколко типа. Всеки от различните типове учащи учи нови думи различно.

Учене с повтаряне

Ако сте забелязали, че учите по-добре с повтаряне и писане, то тогава старият и изпитан метод на изреждане на думите по много пъти на ред, може и да ви е от полза. Но за да не превърнем това ново знание в механично изписване, от което рядко има полза, пробвайте следния начин на писане на думи:

table      chair      desk     cupboard     board

Table     chair      desk     cupboard     board

Table     chair      desk     cupboard     board

Table     chair      desk     cupboard     board

Table     chair      desk     cupboard     board

Тези спретнати колонки ще ангажират и визуалната ви памет и ще ви помогнат да се съсредоточите върху това, което пишете. Пробвайте!

Учене на нови думи с диаграми

Вие определено сте от онзи тип хора, които не запомнят нищо с повтаряне. Няма страшно! Може би за вас е по-добре, когато свързвате думата с някакъв контекст или правите някаква асоциация. Опитайте следното:

https://4.bp.blogspot.com/-1mpowoFteVo/Wz3ENBC18HI/AAAAAAAAAaM/8q8OqGn0o-Yw0jR7tR2ZPaC8GxckhaSpwCLcBGAs/s320/stock-photo-success-word-on-cloud-scheme-91011158.jpg
Нови думи лесно се запомнят, ако са в асоциативни групи.

 

Групирайте думите по някакъв общ признак – качества, емоции, синоними. Започнете от една дума и добавете колкото можете повече лъчи.

Учене с рима

Пробвали сте всичко – повтаряте, потретвате, но не се получава. При някои хора се наблюдава следната успешна стратегия (обикновено тя се практикува широко при децата): думите се групират по сходство на изписване и/или произнасяне. Римата, която се получава улеснява запомнянето. Например:

https://4.bp.blogspot.com/-pdELOMqWGpk/Wz3EhLipFbI/AAAAAAAAAaU/KnDBY7XlmC40IvQGX9hIurOlSrIHKJNrgCLcBGAs/s320/29bac5685d93081e227251002092b1c4--family-words-word-families.jpg
Новите думи остават в съзнанието, когато се учат с рима – точно както любимата ви песен.

 

Освен това самият процес на събиране на сходни думи ви помага да запомните много от тях. А и е забавно!

Учене с фрази

Лепили сте бележки из цялата къща с думички и въпреки това пак не успявате да запомните толкова, колкото ви се иска? Защо не пробвате следната стратегия. Същите тези листчета ги надпишете с думите, които искате да научите, но добавете към тях изречение или фраза. Например искате да научите глагола watch, вместо да повтаряте само думата, по-добре изпишете watch/TV/football/sport и съставете изречение: I watch TV every night. Повтаряйте тях. Вземете листчетата с вас на плажа, докато пътувате в градския транспорт, на бюрото в работата. И когато имате 15-20 минути си ги прехвърляйте. После ще почерпите!

Учене с четене

И последно, но не на последно място: четете. Четенето обогатява речниковия запас, а и ви дава подсъзнателна идея за самата структура на езика. Гледайте и филми. Много ви хареса какво тя му каза в онзи епизод? Ами, повторете го.

Искате още? Ето ви безплатен съвет от нас: старите учебници са изписани от горе до долу, но не са ви свършили никаква работа? Ами, употребете ги отново! Те са пълни с текстове, които можете да препрочитате – в тях има интересна информация, кратки са и са предназначени за обучение. Освен това са богато илюстровани – виждате ли онази снимка на къща, която заема цяла страница? Отрежете я. След това я налепете със залепващи листчета с думи. Така и не сте научили кое е roof  и кое attic? Сега е моментът.

И най-вече: забавлявайте се!

https://1.bp.blogspot.com/-y_58YjqEMrY/Wz3E_EW3X7I/AAAAAAAAAac/eKo4uGAWQ6svGaZyvGTqu86V52FlXnEKQCLcBGAs/s320/rooms-house_130864.jpg
Нови думи се учат лесно, когато са групирани в обща тема.